Wat is wierook?

Wierook is de naam van een mengsel van stoffen, dat aangestoken kan worden en dan een aangename geur verspreidt.

Wierook kan worden gemaakt uit verschillende ingredienten. Om wierook te maken zijn er plantendelen nodig (bijvoorbeeld van bloemen, rozenblaadjes, schors van een berk of den). Deze plantendelen worden vermengd met bijvoorbeeld houtskool om te kunnen blijven smeulen, en met een plakkend element zoals hars. Deze ingredienten worden gerold rond bijvoorbeeld een gespleten bamboestokje. Er kunnen etherische olieen worden toegevoegd om de geur extra te benadrukken. Zonder bamboestokje wordt de wierook als een kegeltje gevormd.

Een wierookstokje wordt aangestoken, daarna wordt het uitgeblazen, want het moet niet zozeer branden maar gloeien. Op dit moment is het gebruik van wierook in huis erg populair.

In oude tradities wordt verteld dat alles in de wereld opgebouwd is uit de 5 elementen, namelijk: aarde, lucht, water, vuur en ether. Het is interessant te weten dat wierook een van de weinige produkten is dat alle 5 elementen in zich combineert. Wierook bestaat uit aarde (de ingredienten), verspreidt zich via de lucht, wordt bereid met water, wordt aktief door middel van vuur en heeft een etherische =fijnstoffelijke werking (kalmerend, beschermend, positieve dingen aantrekkend). Waarschijnlijk werkt wierook daarom zo harmoniserend en helend. Wierook is een heel bijzonder en spiritueel produkt met tientallen toepassingen op het gebied van verstand, gevoel en lichaam.

Wierook in zijn algemeenheid heeft als een van zijn fysische eigenschappen de mogelijkheid om de ademhaling te vertragen en te verdiepen. Dit is bevorderlijk voor ontspanning en meditatie.

Wierook wordt onder andere gebruikt bij slijmvliesontsteking, blaasontsteking, menstruatiepijn, zweren, bloedingen, reinigen van wonden, verkoudheid, griep, astma, bronchites, angsten, nerveuze spanningen, depressiviteit.

De werking van wierook:

Geuren hebben invloed op ons humeur. Geuren roepen gevoelens op. Dat komt omdat onze neus direct in contact staat met het gedeelte van onze hersenen waarin emoties worden gestuurd. Geuren hebben invloed op onze stemming. De voorkeur voor een bepaalde geur is heel persoonlijk. Of iemand een geur lekker vindt, is afhankelijk van de eigen feromonen. Met een geur in huis creeren we een bepaalde ambiance. Tegenwoordig worden er veel interieurgeuren aangeboden met chemische bestanddelen. Die kunnen juist een averechts effect hebben en irriteren.

Wierook zuivert de lucht. Het is een fijne manier om van `nare` luchtjes, zoals sigaretten-, wc- of etens-luchtjes af te komen. Maar in de eerste plaats wordt wierook gebruikt om ons van kleine lichamelijke kwaaltjes af te helpen en om ons in ons drukke dagelijkse leven weer even tot rust te laten komen. De geur van de wierook komt via ons reukorgaan en de longen in direkt kontakt met het bewustzijn, het zenuwstelsel, de bloedsomloop en de fijnstoffelijke energiecentra. Probeer het eens uit bij een verkoudheid, een ontsteking of een gebrek aan energie: Wierook kan uitkomst bieden.

De intensieve geur zorgt ervoor dat we dieper gaan ademhalen en zo komt onze geest tot rust. Het is een leuk geur-avontuur om uit te zoeken welke geuren het beste bij je passen, welke geuren je kunnen helpen bij ontspannen, geluk, inspiratie opdoen, kortom bij elke gelegenheid. Eenmaal ontdekt kan de geur een vriend voor het leven worden! Amber en lavendel zijn uitermate geschikt om te ontspannen, rose en lotus maken je blij, sandelwood is goed voor de innerlijke rust, om te mediteren of yoga oefeningen te doen. Musk werkt stimulerend, goed om bij te studeren. Onze wierook bevat fijne olieen om de geur extra te benadrukken. Er zijn GEEN chemische hulpstoffen toegevoegd. Hieronder voor vele geuren een korte uitleg:

Amber: Rustgevend, voor een warm en prettig gevoel, een droomgeur.
Anjer: Heeft een reinigende werking.
Cederhout: Verdrijft verdriet, goed tegen verkoudheid.
Citroen: Bevordert de concentratie en gaat vermoeidheid tegen. Versterkt het immuunsysteem, werkt vitaliserend op de spieren. 
Den: Goed tegen slapeloosheid en bronchitis, verdiept de ademhaling.
Eucalyptus: Werkt hoeststillend, vergemakkelijkt de ademhaling, goed bij griep.
Jasmijn: Bevordert de algemene welstand.
Kamille: Werkt harmoniserend bij het communiceren met anderen, het verzacht irritaties en verdriet en geeft rust.     
Kaneel: Een kruidige geur, stimuleert meer het hart dan de geest.
Lavendel: Een van de zachtste geuren, werkt ontspannend en rustgevend. Goed om bij in slaap te vallen. Het neemt zorgen weg. Goed tegen angsten, slapeloosheid, depressie en hoofdpijn.
Lelie: Een zoete geruststellende maar avontuurlijke geur.
Lemon-grass: Werkt zeer verhelderend en activeert de geest, een heerlijke geur in ruimtes waar wordt gerookt. Anti-mug.
Lotus: Een positieve geur die warmte en bescherming geeft. Het neemt de negatieve energie weg, het maakt je blij. Goed voor in moeilijke tijden, een heerlijke zoete geur.
Mango: Rustgevend.
Musk: Stimulerend. Goed om bij te studeren of om `s morgens bij wakker te worden. Een actieve en avontuurlijke geur met een exotisch tintje.
Opium: Exotisch en romantisch, voor en avond lekker lezen of om lekker weg te dromen.
Pepermunt: Een frisse, verkwikkende geur. Opbeurend, optimistisch, geeft verlichting bij hoofdpijn.
Roos: Opwekkend en vrolijk, de geur voor liefde en schoonheid!
Sandelhout: De koning der geuren. Uitermate geschikt voor concentratie, meditatie en yoga. Werkt mentaal zuiverend en rustgevend. Het is een spirituele geur en stimuleert de intuitie.
Sinaasappel: Een aparte geur om `s avond bij weg te dromen.
Vanille: Geeft een gevoel van warmte en welbehagen, werkt verzachtend en rustgevend.
Ylang-Ylang: Een sensuele geur, zoet en exotisch, zeer geschikt bij het loslaten van spanningen en stress.

'Lotus oosterse artikelen' wierook en de doosjes van saa-papier:

'Lotus' wierook vindt z'n oorsprong in Thailand. De verpakkingen van de wierook worden, op ambachtelijke manier, door Thaise vrouwen gemaakt. De doosjes geven de unieke cultuur van Thailand weer. Beleef de schoonheid van Thailand in een doosje van Thaise zijde, teak-hout of moerbei papier. 

Wat is moerbei-papier?  Het wordt ook wel saa-paper genoemd.

800 jaar geleden ontdekte een lokale Thaise bergstam "de Nan", dat ze van de bast van de moerbeiboom papier konden maken. Dit zonder de boom te vernietigen. De Nan noemde deze boom "saa", een woord dat nog steeds in het Thai gebruikt wordt.
De bast van de moerbeiboom wordt tot pulp gestampt en vervolgens in een met een doek bedekt raam  geplet. Het water laat men weglopen en het raamwerk wordt in de zon te drogen gelegd. Als het helemaal droog is, wordt het papier zorgvuldig van het raam gepeld. Deze fabricage is  milieu-vriendelijk, en elk stuk papier wordt individueel handgemaakt.

moerbei-papier-1.jpg
moerbei-papier-2.jpg
De saa/moerbei-papieren produkten zijn in Thailand erg populair. Ze zien er, in de verschillende kleuren, fraai uit en zijn uitermate geschikt om cadeaus in te verpakken. Daarnaast steun je, door de deze produkten te kopen, "de Nan" van Thailand.  

© 2006 - 2022 LOTUS OOSTERSE ARTIKELEN | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel