Verschillende Boeddha's

Steeds meer mensen hebben een Boeddhabeeldje in huis. Die mensen zijn niet allemaal boeddhistisch maar vinden de beeldjes vaak gewoon mooi. Als je goed kijkt kun je zien dat er heel veel verschillende Boeddhabeelden zijn. Je kunt een Boeddhabeeld voor iemand anders kopen, maar ook voor jezelf. Het is niet waar dat wanneer je een Boeddhabeeld voor jezelf koopt het ongelukt brengt!
Behandel een Boeddhabeeld altijd netjes en met eerbied en respect, plaats hem niet op de grond. Plaats een Boeddhabeeld of afbeelding niet in een toilet of in de slaapkamer. 8 mei is de jaardag van Boeddha. Het is traditie om dan een kaars voor hem te branden, en een wens te doen.

Vanaf het moment dat er afbeeldingen van Boeddha verschenen, waren er regels over het uiterlijk. Zo is een Boeddha altijd goed te herkennen als Boeddha. De stijl varieert per periode en per gebied. Opvallend zijn de bol op het hoofd, de naar beneden geslagen ogen en de oorlellen.
De bol op het hoofd, als symbool van zijn grotere inzicht, is waarschijnlijk afkomstig van een oude hindoeistische gewoonte van asceten om het haar in een knot op het hoofd te binden. Boeddha zelf heeft ook een aantal jaren als asceet geleefd. De lange oorlellen zijn een teken van zijn koninklijke afkomst, deze zijn veroorzaakt door het dragen van zware oorbellen. De Boeddhabeelden hebben de ogen altijd neer geslagen, een houding van ingekeerdheid, een meditatie houding. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Thaise boeddha

Deze Thaise Boeddha heeft de mudra (handhouding) Bhumisparsamudra.
Deze mudra staat symbool voor het moment waarop Boeddha de aarde aanriep als getuige van het zijn ontelbare voorgaande levens waarin hij alleen maar deugdzaam geweest was.
Dit gebaar staat voor de verlichting die prins Siddharta Gautama bereikte na 49 dagen mediteren onder de bodhi-boom.
Zijn asana: (houding van de benen) is genaamd: Padmasana dit is de lotushouding, het symbool van zuiverheid.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In Thailand hebben veel toegewijde boeddhisten een geboortedag-Boeddha in huis, of ze dragen er een bij zich. Elke dag van de week heeft een eigen Boeddha. De specifieke Boeddha van je geboortedag beschermt je tegen gevaar en brengt je voorspoed, succes en welzijn. Hij vertelt iets over je karakter en hoe je het beste in het leven kunt staan.
De zeven dagen van de week geven zeven fases uit het leven van Boeddha weer. 

 liggende boedha 

Paang Saiyasma is de Boeddha van de waarheid en staat voor de dag “dinsdag". Bent u op een dinsdag geboren, dan biedt deze Boedhha u bescherming en geluk.
Deze houding van de Boeddha wordt soms onterecht de "liggende" Boeddha genoemd. Boeddha gaat niet `liggen`. Het is de houding die hij aannam om zich voor te bereiden op zijn tocht naar het Nirvana.
Nirvana is de plek waar al het lijden is opgelost.
Mudra: (handhouding) : de aarde is mijn getuige.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Staande boedha

De gebaren symboliseren `geven` (linkerhand) en `geruststelling` (rechterhand).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Zittende boedha Teakhout

Deze Thaise Boeddha, Paang Nung Samadhi, zittend op een Vishvapadmasana (Lotustroon bestaande uit een dubbele rij lotusbladeren) heeft de mudra: (handhouding) genaamd: Dhyana.
Deze mudra is het gebaar van absoluut evenwicht en meditatie.
Zijn asana: (houding van de benen) is genaamd: Padmasana. Dit is de lotushouding. Vishavapadmasana is het symbool van zuiverheid.
Dit is de donderdag Boeddha.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder alle dag Boeddha`s: bovenste rij: maandag (Paang Harm Samoot of Paang Harm Yati),
Bij maandag hoort de Boeddha van bescherming, omdat Boeddha ooit een stad beschermde tegen kwade krachten. Deze Boeddha staat voor de beschermende kwaliteiten van mensen die op maandag geboren zijn.
Bovenste rij: midden en rechts: dinsdag & woensdag (Paang Oombaat-ochtendboeddha & Paang Parlaeli-avond Boeddha).
Onderste rij: donderdag, vrijdag (Paang Rum Peung), zaterdag (Paang Naga Prok) & zondag (Paang Tawai Netr). De zaterdag Boeddha, staat voor de 7e dag, de 7-koppige Naga, Mucalinda, beschermt de mediterende Boeddha voor de storm.

Maandag boeddha Dinsdag boeddha Woensdag boeddha

Donderdag boeddha Vrijdag boeddha Zaterdag boeddha Zondag boeddha

Foto`s: Wat Phrathat Doi Suthep is een boeddhistische tempel. De tempel wordt vaak Doi Suthep genoemd, al is dat feitelijk de naam van de berg waar hij op gebouwd is. De tempel wordt door vele Thai als heilig beschouwd. Hij geeft een prachtig uitzicht over de stad welke op 15 kilometer ligt. De tempel is rond 1383 gebouwd, de weg naar de tempel werd pas in het jaar 1935 aangelegd.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Thepanom

 Thepanom (tempelwachters) 

Deze Poortwachters worden ook wel Thepanom genoemd en komen oorspronkelijk uit Thailand.
Zij bewaken daar de Tempels en zorgen dat de negatieve energie buiten blijft.
Als u ze bij de deur plaatst dan beschermen zij u en uw woning en alles wat daarin aanwezig is.
Zij begroeten U met hun handen gevouwen tegen de borst. Deze Mudra (handhouding) noemt men: Namankars en betekent: “ Ik groet U”  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poe-Tai Ho-Sang

Poe-Tai Ho-Sang / lachende Boeddha / dikbuik Boeddha / Chineese Boeddha 

Poe-Thai Ho-Sang (lachende boedha)   

Poe-Tai Ho-Sang was een Chinese zenmeester die ergens tussen de 6e en de 10de eeuw leefde en `de Boeddha in zichzelf` had gevonden.
Zorgeloos en volkomen gelukkig zwierf hij door China, vaak omringd door kinderen. Tijdens zijn reizen verzamelde hij snoep en speelgoed wat hij vervolgens weer aan arme kinderen uitdeelde. Vandaar dat de essentie van het geven bij deze `Boeddha` zo belangrijk is.
Na zij dood werd hij vereerd als brenger van geluk. Zijn vrolijke en vriendelijke beeltenis is over de hele wereld nog te zien als voorbeeld voor onbezorgde gelukzaligheid. Poe-Thai Ho-Sang is een houvast om je eraan te herinneren dat je goed bent zoals je bent.
Deze Boeddha staat voor geluk, blijheid, succes, welvaart en voorspoed.
Men gelooft dat het meer geluk brengt als je af en toe over de dikke buik van de Boeddha wrijft. 

Poe-Tai Ho-Sang staat meestal met zijn gezicht naar de deur, zodat iedereen die de ruimte binnenkomt geluk en welkom wordt gewenst.

© 2006 - 2022 LOTUS OOSTERSE ARTIKELEN | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel